Natuursteen in de badkamer
Natuursteen is uiterst geschikt voor een mooie afwerking van een badkamer, douche of andere sanitaire ruimte. De vele soorten en diverse maatwerktoepassingen maken talloze afwerkingen mogelijk. Uiteraard dient men rekening te houden bij de keuze van natuursteen met factoren zoals waterhardheid, de weerstand tegen chemicaliën en in sommige gevallen de omgevingstemperatuur. Voor elke natuursteen en dito afwerking zijn er geschikte producten die de steen beschermen, de frisse uitstraling bewaren en ook het steenmateriaal hygiënisch schoon houden.
1 Bescherm het steenoppervlak
Natuursteen heeft altijd een zekere porositeit die erg kan verschillen van soort tot soort. Dit betekent dat vloeistoffen en vervuilingen kunnen indringen in het steenoppervlak en bij langdurig contact dieper in de steenmassa kunnen indringen. Door de natuursteen te behandelen vooraleer in gebruik te nemen wordt het steenoppervlak jarenlang goed beschermd tegen vocht en vervuiling. Tevens behoudt de steen dan ook zijn nieuwe, frisse uitstraling.
De behandeling bestaat uit een impregnering: hierbij wordt een product ruim verdeeld over het steenoppervlak zodat het over het ganse oppervlak goed kan indringen. Na een korte inwerktijd verwijdert men dan zorgvuldig het overtollige product van het oppervlak, zodat er geen resten op het oppervlak kunnen opdrogen. Het product dat in de steen is gedrongen, zal in de poriën van het oppervlak een flinterdunne, duurzame film vormen die zowel het indringen van water, olie en vuil verhinderen, alsook vlekken van siliconen, verf en kalk.
De impregnering veroorzaakt geen ‘laag’ op het oppervlak en zorgt dus ook niet voor een glans. De impregnering wordt altijd toegepast na de plaatsing omdat de natuursteen dan nog zuiver en vlekvrij is. Een vochtig of vettig oppervlak kan men niet impregneren omdat de poriën dan gevuld zijn met vocht of vuil. Bij intensief gebruik (bv. in de douche) dient men de behandeling periodiek, bv jaarlijks, te herhalen.
Er bestaan verschillende types impregneermiddelen. Vraag steeds raad aan uw leverancier van onderhoudsproducten welk product het best past bij de gekozen steensoort. Bij maatwerk worden de elementen vaak reeds vooraf behandeld door de steenbewerker en is een nabehandeling niet meer nodig.
2 Kalk eenvoudig verwijderen
Leidingwater bevat kalk en kan naargelang de regio vrij ‘hard’ zijn. Kalkafzetting komt dan ook zeer vaak voor in sanitaire ruimtes zoals badkamers, douches en toiletten. Deze vervuiling blijkt soms hardnekkig en kan niet verwijderd worden met enkel water of een detergent. Vaak is kalkwaas bijna onzichtbaar en wordt dit pas opgemerkt wanneer er zich vlekken in aftekenen, net zoals bij cementsluier op vloeren. Het langdurig inwerken van kalk kan zelfs het oppervlak aantasten, zoals bij composieten met pigment in het bindmiddel.
De meeste reinigingsproducten die dienen om kalk te verwijderen (bv. ontkalkers) bevatten zuren en zijn dus niet geschikt voor zuurgevoelige natuursteen zoals marmer en hardsteen. Gespecialiseerde merken bieden geschikte zuurvrije reinigers aan die op alle natuursteen en kunststeen gebruikt kunnen worden. De voorafgaande impregnering van poreuze steen en tegels verhindert verregaand het hechten van de kalk omdat het water van het oppervlak parelt vooraleer het kan opdrogen.
Een doeltreffend reinigingsmiddel in een douche is een wisser: door na gebruik van de douche de wanden, het glas en de vloertegels snel te wissen, voorkomt men verregaand kalkaanslag en wordt regelmatig reinigen overbodig.
3 Gladde oppervlakken behandelen
Tegels in natuursteen of keramiek met een gepolijste of andere glimmende afwerking kunnen soms erg glad worden wanneer ze nat zijn, bv. bij inloopdouches. In dergelijk geval kan de vloer vooraf of zelfs na gebruik stroever worden met een antislip middel. Hierbij worden de tegels behandeld zonder het uitzicht te veranderen. Hierdoor behoudt de tegel zijn uitstraling en blijft het vloerdeel gemakkelijk te onderhouden. De behandeling is éénmalig en blijvend. Deze applicatie is tevens geschikt voor inkomhallen en balkons.
Bron: Polycaro