Terrasdragers ook geschikt voor grote tegels en creatieve legpatronen
Voortaan voor elk vraagstuk het juiste accessoire
Terrasdragers zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Ze garanderen volop keuze op het vlak van oppervlaktemateriaal, waaronder tegels en planken. De plaatsing gebeurt vlot en snel, de open voegen zijn een extra troef. Grotere tegels en verschillende legpatronen zijn populaire trends, net als een nieuw dun aluminium draagsysteem. Tegenwoordig is er voor vrijwel elk probleem een oplossing. Denk aan zelfnivellerende dragers voor een oneffen ondergrond, of ultradunne exemplaren voor renovaties. Ook handig trouwens bij de aanleg van dakterrassen. Vanuit milieuoogpunt zijn herbruikbare terrasdragers tenslotte bijzonder duurzaam.
WAAROM KIEZEN VOOR TERRASDRAGERS
Diverse toepassingen Terrasdragers zijn een uitstekende oplossing, zowel voor industriële, privé- als openbare toepassingen. Ze worden gebruikt op looproosters, voor platte daken en terrassen. Sommige types zijn in hoogte verstelbaar, waardoor de nivellering heel simpel is. Ze bieden zowel bij nieuwbouw als bij renovatie een enorme vrijheid wat betreft de keuze van het oppervlaktemateriaal. Denk aan betontegels, houten planken, keramische tegels, natuursteen, houtcomposiet (WPC). Ze zijn zelfs geschikt voor zonnepanelen. Terrasdragers zijn specifiek ontworpen voor buitengebruik.
De vloer wordt zwevend op deze steunpoten van vormstabiele kunststof gelegd. Grote voordeel daarvan is dat de open voegen een goede afwatering garanderen. Maar als klanten ze binnen willen toepassen, voor een technische vloer of in een veranda bv., is dat zeker mogelijk. Ze laten zich door weinig beperken. Hoe de ondergrond er ook bij ligt, er is een oplossing voor elke situatie. Moet het terras een enorme belasting torsen, zoals een jacuzzi? Terrasdragers dragen tot 800 kg. Is een nog groter draagvermogen nodig, dan zijn er exemplaren versterkt met glasvezel, die daarmee tot 1.500 kg aankunnen.
Vlotte plaatsing
De installatie gebeurt vlot en snel. Meestal volstaat het om de terrasdragers volgens de gewenste legstructuur te schikken en het oppervlaktemateriaal op de dragers te leggen. Indien gewenst, verhoogt u snel terrasniveaus zonder zware onderbouw of dikke betonplaten. De gekozen tegeldrager bepaalt de breedte van de open voeg. Sommige zijn voorzien van vaste afstandshouders, bij andere kiest u tussen losse kruisjes of stekers, beide van verschillende dikte (2 tot 4 mm), die eenvoudig in het bovenstuk geklikt worden. Open voegen betekenen geen voegschade, en later is er ook geen risico op scheurvorming van de tegels. Worden er accessoires gebruikt boven op de terrasdragers, dan moeten ze eerst worden geassembleerd. Kiest de klant ervoor om ook een draagsysteem toe te passen, dan komt dit na het verzagen op maat op de dragers alvorens het oppervlaktemateriaal te leggen. De prijs van terrasdragers op zich valt goed mee. Bovendien bespaart de bouwheer door de eenvoudige montage heel wat werkuren. Een terras kalibreren met klassieke zandzakjes duurt anderhalve dag. Met regelbare terrasdragers gebeurt dit in de helft van de tijd. Bovendien is het terras meteen na het leggen beloopbaar.
STAPPENPLAN
- De ondergrond moet stevig en draagkrachtig zijn. Eventueel ook waterdicht, bijvoorbeeld bij balkons of dakterrassen.
- Plaats de tegeldragers op een goed vlakke ondergrond. Kan op chape, geëgaliseerd beton of een bestaande vloer.
- Zorg voor een optimale hellingsgraad (ca. 1,5 tot 3 cm per lopende meter) om een goede afvloeiing van het water te garanderen.
- Plaats de tegels los op de tegeldragers.
- Bij een terras, bestaande uit houten planken of WPC, wordt er gekozen voor steunbalken onder het oppervlaktemateriaal. Deze balken zorgen voor een vlotte installatie en verluchting in en onder de constructie. Dankzij de balken is er de mogelijkheid om een extra accessoire te gebruiken dat bouten of schroeven onzichtbaar maakt. Is er voldoende ruimte, dan kan er echter ook gekozen worden voor een draagsysteem.
- Zorg ook in de hoeken voor voldoende ondersteuning door een tegeldrager volledig onder de tegels te schuiven.
- Plaats bovenplaten op de tegeldragers voor een handige afwerking tegen een gevel of muur. Plaats de tegels goed tegen de afstandshouders. Schuif de tegeldragers tot tegen de muur.
- Schuif de verticale steun voor de plint rond de basis van de tegeldrager. Maak vast met een schroefje.
- Bevestig de bovenplaat op de tegeldrager.
- Schuif de verticale plint in de daarvoor voorziene groef.
- Plaats een L-profiel op de bovenkant van de plint. Plaats de tegel op de bovenplaat, tegen de afstandshouders. Maak vast met een beetje lijm.
Opgelet bij dakterrassen: tegenwoordig worden er dikwijls onder EPDM losse isolatieplaten geplaatst op een eerder onregelmatige ondergrond (afgereid beton). Als deze platen onstabiel liggen, kan het wel eens moeilijk zijn om de opbouw met tegeldragers ook stabiel te krijgen.
TRENDS
Bij de fabrikanten is de wisselwerking met architecten, installateurs en andere professionelen erg belangrijk. Op deze manier blijven ze op de hoogte van de veranderende eisen en heersende trends. Zo is de laatste maanden het gebruik van grotere tegels toegenomen. Ook verschillende legpatronen, zoals een halfsteensverband of wildverband, zitten in de lift. Dit zijn dan ook belangrijke factoren geweest bij het ontwerpen van een nieuw aluminium draagsysteem dat boven op de terrasdragers komt. Het aluminium profiel is slechts 16 millimeter dik. Ideaal voor renovaties, in combinatie met specifieke terrasdragers. Een dergelijk systeem is vooral handig om snel en gemakkelijk te nivelleren.
SLIMME OPLOSSINGEN OVERBRUGGEN MOEILIJKHEDEN
Voor elk probleem
- Oneffenheden in de ondergrond zijn een moeilijkheid waarmee bij het plaatsen rekening gehouden moet worden. Ze kunnen echter met zelfnivellerende tegeldragers worden gecorrigeerd. Hiermee wordt een hellingsgraad tot 5% gecompenseerd. Andere types terrasdragers compenseren een helling van 2 tot 10 graden.
- Stilstaand water rond de voegen bij keramische tegels. Dit wordt veroorzaakt door de ‘spanning’ van het water, een fysisch en geheel natuurlijk fenomeen. Wilt u dit oplossen, plaats dan het terras op een lichte helling.
- Renovaties: ultradunne terrasdragers van 17 mm zijn een extra troef voor renovaties omdat plaats en ruimte hier cruciaal zijn. De vakman werkt dan immers binnen een bestaand kader. Ook voor het aanleggen van terrassen op platte daken is er dankzij deze dragers meer keuze qua oppervlaktemateriaal; hoe minder ruimte de dragers inpalmen, hoe groter de keuze voor de eigenlijke terrasvloerbekleding.
- Geluid in kamers onder dakterrassen: hiervoor zijn gepatenteerde terrasdragers met een geluiddempend rubber aan het draagvlak vastgesmolten. Of u kunt nog een extra rubber mat los onder de tegeldragers leggen. Meestal is dit een rubber regranulaatblokje van 3 tot 10 mm dik. Voor een ‘stil’ terras zijn er diverse oplossingen naargelang van het merk, waaronder passtukken uit celrubber en uit EPDM, beschikbaar in verschillende diktes. Ze zorgen niet alleen voor geluidsabsorptie, maar ook voor antislip en schokdemping.
Vandaag vindt u in het ruime aanbod accessoires voor elk project een passend antwoord: schokdempende tussenstukken, verlengstukken in diverse hoogtes (afhankelijk van het merk bv. 5 tot 150 mm), aangepaste stukken voor verschillende soorten terrasoppervlaktes. Afhankelijk van het oppervlaktemateriaal wordt de juiste bovenplaat gekozen. Dit is het enige onderdeel dat zich laat beperken door wat erop komt. De terrasdragers zelf kunnen overal toegepast worden, ze zijn universeel.
DUURZAAM EN BUDGETVRIENDELIJK
Met de steeds strengere bouwnormen op het vlak van duurzaamheid is het milieutechnische aspect van groeiend belang. Een terrasdrager is de meest duurzame ondergrond voor een langdurig gebruik. Niet alleen is de kunststof – een speciaal ontwikkelde polyprop compound – gemaakt uit honderd procent recycleerbaar materiaal. De terrasdragers zijn zelf ook herbruikbaar: wordt een terras verplaatst of opengebroken om de onderliggende buizen of het dichtingsmembraan te bereiken, dan raken de tegels of planken niet beschadigd en worden de dragers opnieuw ingezet. Ze zijn handig, betaalbaar en een beter antwoord op een bouwtechnisch vraagstuk dan de zakjes met gestabiliseerd zand van twintig jaar geleden.
Bron: FloorTech