Een terras is geen oprit
Niet enkel tuinhuis, pergola of zwembad zijn constructies die men bij velen rondom het huis aantreft. Het terras en de oprit zijn dit ook. Het belangrijkste onderdeel van terras en oprit is echter onzichtbaar maar uiterst belangrijk – de ondergrond – en vraagt ook de nodige aandacht om het zichtbare gedeelte naar behoren uit te voeren en er velen jaren te kunnen van genieten.
Heel wat mensen die een tuin bezitten, hebben eveneens een terras. Een oprit komt iets minder vaak voor maar is daarom niet minder belangrijk. Terwijl een terras in allerlei afwerkingen kan voorkomen (betonklinkers, hout en imitatiehout, keramiek, kunststoffen tegels, natuursteen) blijft dit bij een oprit eerder beperkt tot harde materialen. Bij de keuze van het materiaal en de afwerking moet telkens rekening worden gehouden met het gebruik. Dezelfde materialen kiezen voor het terras en de oprit is in de meeste gevallen mogelijk maar stelt andere eisen met betrekking tot dikte, formaat en afwerking.
Een terras kan voor bepaalde materialen gerealiseerd worden op een dikte van 2 cm en in grote formaten. Voor opritten adviseren we minstens 2,5 cm. De dikte en het formaat zijn echter afhankelijk van de stabiliteit van de ondergrond. Kleigrond is niet de beste ondergrond voor een terras.
Na uitgraving tot 40 cm kan men best met een grondboor gaten maken, daarin een kokosdrain steken en vervolgens weer opvullen met keien. De klei kan ook waterdoorlatend gemaakt worden door er kalk in te frezen, mits de onderste laag hellend blijft zodat het water naar het laagste punt weg kan. Een andere mogelijkheid om vochtmigratie te beheersen op een niet drainerende ondergrond is gebruik maken van drainerende matten.
Controle voor plaatsing
Indien de geleverde materialen geschonden of gebroken zijn, dient dit nog voor de eigenlijke plaatsing aan de desbetreffende leverancier gemeld te worden. De beschadigde materialen kunnen altijd in de mate van het mogelijke verzaagd en tegen de randen en afboordingen gebruikt worden.
Vooraleer de plaatsing aan te vatten moet de plaatser samen met de bouwheer de materialen in droge toestand vergelijken met het gekozen product vergelijken en zodoende controleren op eventuele afwijkingen. Let wel op bij hout en bij natuursteen kan dit soms verschillen tegenover een tegel, in de natuur vinden wij geen identieke copies, maar dat maakt het dan ook zo mooi en duurzaam. Belangrijk is om een harmonieuze verdeling van kleuren en schakeringen te bekomen, deze vooraf goed te mengen.
Plaatsing is aanvaarding
Denk eraan:‘plaatsing is aanvaarding’, dat wil zeggen dat er na plaatsing van de vloer geen klachten aanvaard worden, tenzij voor verborgen gebreken en laat de mogelijkheid aan uw terras om deze te laten bewegen door gebruik van elastische voegen en vooral laat het water zeker afvloeien van uw terras of oprit.
Indien meer vragen neem contact met de technische personen binnen de firma Ceramico.
bron: polycaro